All electric (individueel)

All-electric betekent dat er voor het verwarmen alleen elektriciteit wordt gebruikt. In de meeste gevallen wordt hiervoor een warmtepomp geplaatst. Een elektrische warmtepomp haalt warmte uit de bodem of buitenlucht en gebruikt deze warmte om het gebouw te verwarmen. Een warmtepomp levert lage temperatuur warmte. Dit is warmte tussen de 35 en 55 graden. Daarom is het belangrijk om bij een woning waar een warmtepomp wordt geplaatst, de woning zeer goed te isoleren tot minimaal schillabel B. Een schillabel is het energielabel van een gebouw zonder maatregelen voor het opwekken van duurzame energie, bijvoorbeeld via zonnepanelen. Een nadeel van all-electric en de bijbehorende isolatie maatregelen, is dat isoleren tot label B voor oudere gebouwen soms erg uitdagend kan zijn.

Een andere uitdaging die komt kijken bij een all-electric oplossing heeft te maken met het elektricteitsnet. Wanneer veel woningen gebruik maken van een warmtepomp, gebruiken deze woningen ook meer elektriciteit. Hier is het huidige elektriciteitsnet niet altijd op berekend. Als iedereen in een buurt inzet op deze individuele warmteoplossing, moet in veel gevallen het elektriciteitsnetwerk verzwaard worden. Het aanpassen van het elektriciteitsnet is kostbaar en duurt meerdere jaren.

Daarnaast is de huidige energiemix op het Nederlandse Elektriciteitsnetwerk ook nog niet helemaal duurzaam; in 2020 was ongeveer 26 procent van de gebruikte elektriciteit uit Nederlandse duurzame bronnen opgewekt (zie energieopwek.nl voor de actuele mix). En hoe meer gebruik we zullen gaan maken van all-electric warmteoplossingen, hoe groter ook de opgave wordt om dat aandeel te vergroten en daarmee de verwarming van de woningen in Leiderdorp te verduurzamen.

Op milieucentraal kunt u extra uitleg en foto's van installaties vinden.

Voorbeeld van een warmtepomp ingebouwd in een schoorsteen bij nieuwbouwwoningen