Voor 2030

Uiteraard gaan we meters maken naar 2030 toe, zo veel mogelijk aansluitende op natuurlijke en logische momenten. U zult er steeds meer van gaan merken. We gaan aan de slag met de startwijken zoals hiervoor omschreven.

Daarnaast zal de gemeente ook in gaan zetten op isoleren en besparen om de gemeente brede ambitie van 11% besparing voor 2030 te realiseren. Daartoe zal het volgende ondernomen worden:

  • We gaan kijken waar de meeste isolatiemogelijkheden liggen en waar de eerste stappen genomen kunnen worden voor bestaande en toekomstige plannen. Zo zullen we wijken aanwijzen die voor 2030 al wel gereed kunnen zijn voor bijvoorbeeld een aansluiting op een warmtenet. Deze inzichten zullen de basis zijn voor een isolatieprogramma.

  • We gaan ook het besparen stimuleren door te informeren over hybride warmteoplossingen, waarbij er nog steeds wel een deel met aardgas verwarmd wordt, maar waarmee tegelijk al wel een flinke besparing wordt bereikt.

  • En als laatste willen we de drempel verlagen door het zoeken van contact met onze inwoners en het aanbieden van individueel advies en handelingsperspectief op maat om onze inwoners op weg te helpen in deze warmtetransitie. 

Mogelijke CO2-reductie

In Ouderzorg is momenteel 19% aangesloten op het bestaande warmtenet. Als ook de rest van Ouderzorg voor 2030 aangesloten wordt op het warmtenet, zou dat meer dan 3.500 ton CO2 -uitstoot kunnen besparen.

Voor de Vogelwijk geldt dat 32% al is aangesloten op het bestaande warmtenet, wat betekent dat daar nog een potentie van ca. 1.800 ton CO2-reductie ligt door ook de rest aan te sluiten op het warmtenet. Echter, in de praktijk kan het zijn dat niet alle woningen aangesloten kunnen of willen worden. 

De Schansen is maar een kleine wijk, maar biedt veel kansen naar 2034. Door deze ook op een warmtenet aan te sluiten, kan er nog eens ca. 1.300 ton CO2-uitstoot besparing gerealiseerd worden.

Als we ook de besparingsambitie van 11% voor 2030 van de gemeente daar bij op tellen, ligt er een mogelijkheid om voor 2030 de CO2-uitstoot in Leiderdorp met 25% tot 35% terug te brengen.

NB: Dit is nog exclusief de plannen voor Elizabethhof+ en de Leyhof. Deze worden nog op de haalbaarheid getoetst en hebben zijn daarom nog niet meegerekend. Als je dat wel zou doen, zou je nog eens ca. 10% CO2-uitstoot kunnen besparen. Maar dat achten we in deze fase van de transitie niet waarschijnlijk.